Home » Blog » Waterkefir

Waterkefir

Gepubliceerd op 29 maart 2019 om 15:00

Waterkefir

Deze week kreeg ik van een klant van mij een flesje met waterkefir korrels. Het stond al een tijdje op mijn lijstje omdat te gaan proberen. Dus aan de slag.

waterkefir

Maar wat is kefir nou precies?

Er zijn twee verschillende kefiren. Je hebt de melkkefir en de waterkefir. Omdat ik nu de waterkefir heb vertel ik je daar wat meer over. De melkkefir komt een andere keer aan de beurt.  

Waterkefir is een probiotische drank. Je maakt dit zelf met behulp van zogenaamde kefirkorrels, water, suiker en gedroogde zuidvruchten . Dit zijn witte vlokjes die gevoed worden door suikers. Na bereiding bevat de waterkefir veel vitaminen en probiotische melkzuurbacterien die goed zijn voor je darmen. De vitaminen die in waterkefir zijn gevonden, zijn vitamine B1, B2, B6, B8 en B12, vitamine C en vitamine D. De bacteriën zijn afkomstig uit drie groepen, te weten lactobacillenLactococcus lactis en streptokokken

Kefir helpt om je darmen en je darmflora gezond te houden of zelfs te herstellen. Darmen bepalen hoe je je voelt (voor ongeveer 80%!). Veel ziekten, eczeem, klachten, komen voort vanuit een verstoring in je darmen of door aantasting van je darmslijmvlies. Daarom is het zo goed om aan een goede darmflora te werken. Antibiotica, pesticiden, e-nummers, suiker, paracetamol of aspirine, medicijnen, anticonceptie en slechte voeding tasten je darmslijmvliezen aan, of laten deze helemaal verdwijnen. Daarom is het goed om je darmen wat extra aandacht te geven en kefir te drinken of andere probiotische voeding te nemen (denk aan rauwe zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, rauwmelkse yoghurt, miso, tamari etc.)

Hoe werkt het?
Als je de waterkefir korrels in je bezit hebt is het eigenlijk heel erg makkelijk. Je maakt de kefir klaar volgens een recept wat je lekker lijkt en je laat het 24 tot 48 uur fermenteren. Daarna zeef je de kefir, maak je het schoon en begin je weer opnieuw. De kefirdrank die je aan de oogst hebt overgehouden drink je op, en zodra je deze op hebt, heb je alweer een nieuwe oogst.

Wat heb je nodig aan materiaal?

 • 1 of 2 weckpotten van ongeveer 1 liter inhoud. 
 • Glazen flessen van ongeveer 1 liter inhoud.
 • een plastic zeef 
 • Plastic maatkan
 • Houten of plastic lepel

 

Wat heb je nodig aan ingrediënten?

 • 70 gram waterkefirkorrels
 • 1 liter (gefilterd) Water
 • 1/2 Biologische citroenen
 • 1 of 2 Biologisch ongezwaveld gedroogd fruit zoals vijgen, rozijnen, dadel, abrikozen
 • 70 gram biologische (natuurlijke) suikers zoals rietsuiker 


Wat moet je doen?

Spoel de kefirkorrels schoon onder de kraan in de zeef of de maatkan.
Weeg de korrels af in de weckpot. Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 70 gram kefirkorrels. Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot. Halveer de citroen en voeg één helft toe. Voeg 60 gram suiker toe. Voeg 2 á 3 stuks gedroogd fruit toe. Roer de kefir voorzichtig met een houten lepel door elkaar. Sluit de weckpot af en zet op een lichte plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn. Roer elke dag een keer om. Na 24-48 kun je 'oogsten'. Des te langer je het laat staan, des te meer het gaat fermenteren. 

Na het fermenteren

Spoel een literfles schoon met warm water. Open de weckpot en verwijder de citroenhelften en leg aan de kant (die heb je nog weer nodig). Verwijder de gedroogde vruchten en gooi weg, daar zit geen smaak meer aan. Zeef de kefir. Giet het kefirwater samen met het sap van de citroen in de fles, dit is nu klaar om te gebruiken en kun je bewaren in de koelkast. Was de kefirkorrels voorzichtig onder de kraan. Begin weer opnieuw met het klaarzetten en afwegen van je volgende kefir. De korrels die nu teveel zijn kun je bewaren in schoon water met een klein beetje suiker in de koelkast. Ververs het water wekelijks.

Eh... Suiker?

Inderdaad, kefir moet je voeden met suiker. Omdat ik weinig suiker eet, heb je toch suiker nodig voor kefir. Dit kan biologische suiker zijn, rietsuiker, diksap, oerzoet. Maar kefir heeft suiker nodig om te groeien. het voedt zichzelf met de suikers en uit testen die genomen zijn uit de kefir blijft er vrijwel geen suiker over in het eindproduct. Als je geen suiker toevoegt wordt je oogst steeds minder en de werking ook. 

Hoe kom ik aan kefir?

Kefir groeit aan. Als je er goed voor zorgt en de juiste producten gebruikt dan groeit je kefir elke keer iets aan. Op een gegeven moment kun je dus bijv. 2 weckpotten maken met kefir, of je bent zover dat je iemand anders blij kunt maken met 80-100 gram kefirkorrels zodat diegene ook kan starten met kefir. Heb je niemand die je blij kunt maken met de kefir, dan moet je het gewoon weg gaan gooien omdat het best snel kan groeien. Ik hoop straks wat over te hebben, dus heb je interesse en woon je in de buurt? Laat het dan via een reactie weten, dan mag je wat komen ophalen.  

Belangrijke weetjes:

 • Gebruik i.p.v. suiker géén honing. Honing werkt antibacterieel en gaat dus de strijd aan met de bacteriën in de kefirkorrels. Dit geldt ook voor gember, kaneel, goji-bessen, ahornsiroop en cranberry's.
 • Metaal tast de kefirkorrels aan. Ga daarom op zoek naar plastic materiaal om je kefir te zeven en te roeren.
 • Gebruik biologische ingrediënten. Pesticiden tasten ook de kefir aan.
 • Spoel weckpotten en flessen gewoon even af met heet water. Afwasmiddel tast de kefir aan.
 • Wil je kefir even laten rusten in de koelkast? Laat het dekseltje er losjes op liggen, anders heb je het risico dat het potje 'ontploft'. Geef de kefir in de koelkast wél voeding (suiker) anders overleven ze het niet.
 • Open elke dag even je geoogste drank. Het gisten werkt namelijk door en anders loop je het risico dat je hele keuken onder de kefir zit.

Alcohol

Let op, want door het gistingsproces gaat kefir echt bruisen en krijg je een soort van mousserend drankje wat ook een klein percentage alcohol bevat. Het alcoholpercentage wordt geschat op 0,2 tot max. 2 %.

Recepten:

Je kunt voor gewone kefir bovenstaand recept aanhouden. Maar er staan genoeg andere recepten op internet. Als je dit onder de knie hebt kun je allerlei andere lekkere recepten gaan uitproberen. Zoals bijvoorbeeld de geoogste kefir laten nafermenteren met vers fruit.

 

Liefs Sandra

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.