Home » Recepten » Pittige pastinaak-pompoensoep

Pittige pastinaak-pompoensoep

Gepubliceerd op 1 november 2019 16:00

Pastinaak is een ' vergeten groenten'. Maar ondertussen ken ik die ‘vergeten groenten’ bijna allemaal en zie je ze steeds vaker in de winkels liggen, maar ik moet toegeven dat ik tot een paar jaar geleden voordat ik in natuurvoedingswinkel De Nieuwe Weg ging werken nog nooit van bepaalde groenten gehoord of gegeten had zoals; aardpeer, herfstraap en schorseneer. En zo heb ik ook een paar jaar geleden pas voor het eerst pastinaak gegeten.

Pastinaak is hartstikke gezond want zit vol vitamine en mineralen zoals vitamine C, E en B, ijzer en calcium. Calcium zorgt voor onder andere een sterk gebit en ijzer voor de zuurstoftransport in je bloed.

Verder gaat pastinaak maagklachten tegen, stimuleert het de nieren en heeft het vocht afdrijvende werkingen. Voor mensen die veel behoefte hebben aan zoet is pastinaak ook ideaal want de smaak is zoet maar het bevat weinig calorieën en blijft je suikerspiegel stabiel

WAT KAN IK MAKEN MET pastinaak?

Door de smeuïge structuur is pastinaak goed te verwerken in stamppot met aardappels of wortels of je kunt het goed grillen in de oven.

Zodra het buiten kouder wordt, zoals vandaag krijg ik meer zin in soepen met groente van het seizoen. Denk aan pompoen, bloemkool, boerenkool en daar kan pastinaak dus niet ontbreken. 

Soepen zijn simpel te maken en barstensvol met voedingstoffen. En je krijgt al een portie groenten binnen. Win-win dus. Deze soep is makkelijk en vol van smaak. Groenten in de pan, half uur laten pruttelen, de staafmixer erdoor en smullen maar! Ik heb deze soep gemaakt voor de soepdag van 2 november 2019 in De Nieuwe Weg.

 

INGREDIËNTEN

  • 2 pastinaken
  • halve pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter groenten bouillon (gistvrij, ik gebruik die van Rapunzul)
  • 1 klein rood pepertje
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel komijn
  • 1 blik kokosmelk
  • peper en zout naar smaak
  • peterselie of koriander om te garneren

Was de pompoen en pastinaak en schil de pastinaak met een dunschiller. Snijd de ui, knoflook, pompoen en pastinaak in kleine stukjes. Doe een klein beetje olijfolie in de pan en fruit de ui, voeg de fijngesneden knoflook toe. Voeg na 3 minuten de pompoen en pastinaak toe en bak circa 5 minuten op laag vuur. Voeg 1 liter bouillon, kruidnagels, komijn en rode peper toe. Laat 30 a 45 minuten koken. Zodra de groenten zacht is pureer je de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg de kokosmelk toe en mix dat het de staafmixer er nog een keer doorheen. Breng weer aan de kook, voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer eventueel met verse peterselie of koriander en je soep is klaar om te serveren.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij dan weten in de reacties hieronder of via Instagram of Facebook en tag @natuurlijksandra of #natuurlijksandra


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.